Zašto je domaći zadatak važan?

Autori: Linda A. Milbourne i David L. Haury

Cilj domaćeg zadatka je da bude pozitivno iskustvo koje podstiče đecu da uče. Nastavnici dodeljuju domaći zadatak da pomognu učenicima da razmatraju, primjenjuju i integrišu ono što je naučeno na času; da istražuju ono što tokom jednog časa ne može da se istraži; i da pomogne učenicima da se pripreme za sledeći čas.

Učenje je više od jednostavnog savladavanja sadržaja. Učenje ima mnogo aspekata i zahtijeva mnoge vještine koje đeca moraju izgraditi.

Nastavnici takođe dodeljuju domaći zadatak da pomognu đeci da:

  • Postignu efikasne navike samodiscipline i upravljanja vremenom.
  • Razvijaju inicijativu i nauče da rade samostalno.
  • Ostvare osjećaj lične odgovornosti za učenje.
  • Razviju naučne vještine, kao što su pronalaženje, organizovanje i sumiranje informacija.
  • Nauče da koriste biblioteke i druge referentne resurse.

Domaći zadatak takođe može zbližiti roditelje i nastavnike – roditelji prilikom nadgledanja i pomaganja đeci sa zadacima imaju priliku da saznaju više o obrazovanju svoje đece i o školi.

Da li domaći zadatak utiče na akademska postignuća?

Tokom protekle decenije, istraživanje domaćih zadataka počelo se usredsređivati na odnos između domaćih zadataka i postignuća učenika. Neke skorašnje studije sugerišu da, u prosjeku, đeca koja troše više vremena na domaće zadatke, postižu bolje rezultate u školi i da se povećava mogućnost akademskog uspjeha kako idu u starije razr ede (pogledajte Pomoć vašem đetetu sa domaćim zadatkom. Slično tome, istraživanje Univerziteta u Missouriju iz 1998. godine sugeriše da đeca koja rade više u kod kuće, naročito od 6. osnovne do 2. srednje škole, postižu više u školi.

(Pogledajte Johnny, Doing Your Homework Is Important at http://www.shpm.com/articles/child_behavior/homework.html)

homework-owl

Iako domaći zadatak ne može odmah uticati na postignuća đece u nižim razredima do 5, mnogi nastavnici i roditelji slažu se da domaći zadatak pomaže u razvijanju inicijative đece i odgovornosti koje igraju vitalnu ulogu u njihovom dugoročnom akademskom razvoju – i ispunjavaju očekivanja učenika, roditelja i javnosti. Domaći zadatak pomaže mlađoj đeci da razviju snažne vještine izičavanja i učenja koje su kasnije potrebne za visoko akademsko postignuće. I bez obzira na starosnu grupu, izgleda da đeca izvuku najviše od domaćih zadatka, kada nastavnici pažljivo planiraju zadatke i učine ih smislenim.

 

 Koliko je domaći zadatak opravdan?

Nacionalna asocijacija roditelja-nastavnika i Nacionalna asocijacija za obrazovanje preporučuju sljedeće količine domaćeg zadatka:

■ od vrtića do 3.razreda: do 20 minuta svakog dana.

■ razredi od 4 do 6: od 20 do 40 minuta svakog dana.

■  razredi od 7 do 9: generalno do 2 sata, ali preporuke variraju u zavisnosti od tipa i broja predmeta koje učenik ima.

domaci_zadatak

Nekoj đeci će biti potrebno više vremena da završe zadatak nego ostalima. Đeca koja pažljivo slušaju i aktivno učestvuju u razredu često završavaju domaći zadatak brzo, a oni sa naročito snažnim vježbama za slušanje možda će moći da skrate vrijeme za svoje domaće za 45 posto. Đeca sa nižim sposobnostima možda će morati da provode više vremena na domaćem zadatku kako bi postigle jednake rezultate.  Međutim, nastavnici i roditelji moraju biti svjesni da đeca kojoj treba više vremena da završe zadatke trebaju više instrukcija da bi uspješno završila posao. Iako je poneki domaći zadatak dobra stvar, previše može frustrirati đecu i uzrokovati stres. Takođe je važno da đeca imaju vremena da vježbaju, igraju se, druže se i ostvaruju svoja zanimanja i potrebe.

 

 

Preveli i prilagodili: Aleksandra R.K. i Sava K.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: