Okrugli sto ,,Šovinizam i obrazovanje u Crnoj Gori”

Preuzeto sa Cetinjski list

Okrugli sto na temu “Šovinizam i obrazovanje u Crnoj Gori” održan je danas na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost.

Aktivnosti koje Centar za obuku i obrazovanje realizuje u okviru kampanje “Ulaganje u budućnost”, prema riječima direktorice Aleksandre Radoman-Kovačević, usmjerene su na problematizovanje trenutnih izazova u obrazovanju i traženje rješenja. Šovinizam i obrazovanje je, kako ističe, tema o kojoj je neophodno govoriti.

Ono što nam je ključno jeste da se ove pojave prepoznaju, ali takođe i da o tome govorimo pa i javno. Najveći apel je upućen roditeljima, samim nastavnicima i edukatorima da se ove pojave ne stavljaju “pod tepih”, kako mi to jednostavno imamo u svom kodu, tako smo nekako i vaspitani i tako smo u prethodnom sistemu navikli da radimo, međutim, to nije građanski odgovorno – istakla je Kovačević-Radoman.

Prema mišljenju profesora Veselina Pavićevića, značajno je šovinizam sagledati iz ugla nacionalnog fetišizma.

Držim da su tu ključni problem mitovi, religija posebno, ideologije, praktični ideološki državotvorni pokreti i te stvari. Religija je ključno važna, religija kao nadogradnja mitologije – objašnjava Pavićević.

On smatra da je u obrazovnom sistemu neophodno uvesti stroga pravila inspekcijskih organa sa čime se složio i profesor Petar Špadijer.

Ima ljudi kojima tu jednostavno nije mjesto. Nevjerovatno je da pri zapošljavanju se ne prolazi kroz testove, koji bi trebalo da daju pozitivno mišljenje da li je osoba spremna, da li je sklona tome da radi u školi. Pri samim obukama mi nemamo radnu etiku, nemamo profesionalnu etiku – upozorio je Špadijer.

On smatra da u Crnoj Gori imamo hronično odsustvo kritičke svijesti i mišljenja, zato je, kako ističe, neophodno đake učiti kritičkom promišljanju.

Reditelj Danilo Marunović smatra da je obrazovni sistem u Crnoj Gori pun šovinizma i to ne samo mizoginog.

Čitav je definisan tako da mi proizvodimo generacije šovinističkih zombija koji ulaze u model ponašanja ekstremizma, konzervativizma, vjerskog dogmatizma, jednog modela ponašanja koji podrazumijeva nasilje u porodici, getoiziranje ženskih sloboda, getoiziranje sloboda uopšte. Pravimo jednu vrstu tipičnih balkanskih, stereotipnih šovinista – upozorio je Marunović.

Kampanju “Ulaganje u budućnost” realizuje “Centar za obuku i obrazovanje” iz Podgorice uz podšku Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja.

https://cetinjskilist.com/odrzan-okrugli-sto-sovinizam-i-obrazovanje-u-crnoj-gori-video/?fbclid=IwAR2dsO984GbTh8cpEOeusNIRfHZvjqy7QXX4N0O5wvYuUaR1dDBfE1cyeLg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: